Quantcast
Channel: Motor-Magasinet » Alla
Viewing all 4135 articles
Browse latest View live

Nya regler för dragkrok införs 1 september

$
0
0

Transportstyrelsen lättar på reglerna för registreringsbesiktning av dragkrok. 1 september träder de nya reglerna i kraft som ska göra det enklare för fordonsägare, polis och besiktningsföretag. I dag ställs det krav på att man registreringsbesiktar sitt fordon när man gjort en förändring på det, till exempel satt i en starkare motor eller byggt om sin skåpbil – eller om man monterat eller demonterat en dragkrok på sin bil.

De nya reglerna innebär att en typgodkänd personbil eller lätt lastbil, som får en typgodkänd kopplingsanordning eftermonterad, inte längre behöver genomgå en registreringsbesiktning. Syftet med förändringen är att förenkla för fordonsägare som monterar en kopplingsanordning på sitt fordon. Regleringen ska också bli tydligare för de organ som kontrollerar fordon, det vill säga besiktningsföretag och polis.

Polisen kommer att slippa svårbedömda situationer vid en kontroll och besiktningsföretagen behöver inte utföra besvärliga registreringsbesiktningar på nya bilar där redan monterade draganordningar sitter dolda. Ytterligare en fördel är att den enskilde fordonsägaren slipper kostnader för registreringsbesiktning. Transportstyrelsen bedömer att förändringen inte påverkar trafiksäkerheten samt att det innebär lägre kostnader för alla berörda.

De nya reglerna gäller för en EU-typgodkänd personbil klass I, när man monterar en typgodkänd kopplingsanordning som är avsedd för fordonet, under förutsättning att uppgifter om maximal släpvagnsvikt finns i vägtrafikregistret (VTR).

Förändringen gäller även för en lätt lastbil, alltså en lastbil som har en högsta tillåtna totalvikt om maximalt 3500 kg. Samma sak här, undantaget gäller för en EU-typgodkänd lastbil och kopplingsanordningen som monteras ska vara typgodkänd och avsedd för fordonet och uppgift om maximal släpvagnsvikt ska finnas i VTR. För lastbilarna finns det dock vissa undantag. Om draget monterats i eller på en bakgavellyft eller ett särskilt eftermonterat bakre underkörningsskydd så ska fordonet registreringsbesiktas.

De nya reglerna gäller inte för personbil klass II, det vill säga husbilar. Dessa fordon har ofta en mera komplex konstruktion där man måste montera dragramar eller liknande och därför har Transportstyrelsen bedömt att dessa ska registreringsbesiktas när en kula monterats.

 

I samband med demontering behöver man inte registreringsbesikta fordonet under förutsättning att uppgifterna om draganordning inte finns i VTR. Finns det uppgifter noterade i VTR om kula eller demonterbar kula och man har plockat bort kulan så ska fordonet registreringsbesiktas.


Många bilägare tankar felTar bensin istället för diesel

$
0
0

Många svenskar har på senare år bytt till dieselbil. Det har bidragit till att antalet feltankningar har ökat kraftigt. Häller man bensin i dieseltanken måste den saneras och ofta bärgas. Kostnaden går inte alltid på försäkringen. Den stora försäljningsökningen av dieselbilar har fört med sig ett nytt problem. Antalet feltankningar har ökat markant. Det handlar idag om minst 20 000 feltankningar varje år i Sverige.

– Vi har märkt en kraftig ökning de senaste åren av ärenden där våra kunder fyller tanken med bensin. Tankning görs på gammal vana och många glömmer att de bytt bränsle, säger Dan Falconer, motorspecialist på If.

Ett vanligt missöde är också att man tankar fel i hyrbilen, särskilt om man själv i vanliga fall kör en bil som går på bensin. Bärgning och sanering kostar omkring 10 – 15 000 kronor. Har man däremot kört iväg så att motorn har gått sönder blir kostnaden betydligt större.

– Ökningen var störst när diesel-boomen kom i Sverige för ett par år sedan. Tyvärr ligger feltankningarna kvar på en hög nivå fastän dieseln idag inte är något nytt fenomen. Det tar tid att ändra ett beteende, säger Dan Falconer.

För att få ersättning för kostnaden vid feltankning räcker det inte att ha bilen trafikförsäkrad. För sanering och byte av filter betalt behövs en helförsäkring. Uppstår motorhaveri till följd av feltankningen så kan villkoren variera för olika försäkringar.

Ifs råd – Om du tankar fel bränsle:

1. Starta INTE motorn

2. Ring försäkringsbolaget

3. Bärgning till märkesverkstad för tömning och sanering

4. Om du kört iväg – stanna och börja på 1.

HBA Fordonsteknik köper ASCAB i Möndal

$
0
0

HBA Fordonsteknik AB har  förvärvat ASCAB i Mölndal. ASCAB är ett företag som har specialiserat sig på MaskinRadio (bilstereo), högtalare och antenner för fordon och maskiner. ASCAB har också en egen tillverkning av radioboxar för arbetsfordon och maskiner under produktnamnet Soundbox.

-HBA har förvärvat ASCAB med produkter och personal och vi kommer att fortsätta marknadsföra dessa produkter under varumärket ASCAB och radioboxarna under produktnamnet Soundbox, säger Per Lundberg, vd för HBA.

Filip klar för GT Academy Race Camp på Silverstone

$
0
0

GT Academy National Finals hölls 22-23 augusti på Sturup racingbana utanför Malmö. Där tävlade finalister från Sverige, Norge, Danmark och Finland för att komma till den stora europafinalen på Silverstone i september 4-12. Efter två dagars tävlande och tester på Sturup var det Filip Larsson 19 år från Örnsköldsvik som segrade och ska tillsammans med två finländare, två danskar och en norrman åka till Silverstone för att delta i en veckas Race Camp Silverstone.

Under Race Camp, kommer de tävlande sättas på prov genom tuffa körmoment, mentala och fysiska utmaningar och allt övervakas noggrant av erfarna racingförare, mentorer och domare. GT Academy programmet är nu inne på sitt femte år och har utvecklat sin urvalsprocess för att säkerställa att spelarna med mest racingpotential kommer att få en chans att bli GT Academy Champion och en ”Nismo Athlete”. Vinnaren av 2013 års europeiska tävling belönas med en hel racingsäsong i en Nissan GT-R Nismo GT3-racingbil med över femhundra hästkrafter

Filip är 19 år gammal och har just påbörjat civilingenjörsprogrammet i maskinteknik vid Luleå Universitet. Ursprungligen kommer han från Örnsköldsvik men har nu flyttade till Luleå och kommer bo här i 5 år framöver (om jag inte lyckas vinna GT Academy förstås). Filip är en social kille som gillar att umgås med vänner, spela Gran Turismo, spela saxofon, träna såsom badminton, tennis och cykling samt att han läser mycket om bilar. Det här är första gången Filip har kunnat delta i GT Academy eftersom han tidigare inte haft något körkort.

- Jag ville se hur snabb jag var på Gran Turismo mot andra spelare från Sverige och hela världen. Priserna och allt man kunde få göra på national event och Race Camp var också lockande såklart!

Filip kommer i början av september åka till England och Silverstone för att under en vecka utsättas, tillsammans med 42 finalister från hela Europa, för hårda tester. – Jag ska försöka springa några gånger innan avfärd samt förbättra mig på plankan.

 

Bild på svenska finalister

CTEK lanserar professionell Litiumladdare i Sverige

$
0
0

Efter att CTEK har revolutionerat marknaden med andra generationens laddare för blysyra batterier är det nu dags för Litiumbatterier. LITHIUM XS är en professionell laddare för 12V Litiumbatterier.

− Allt fler tillverkare av olika typer av fordon ser fördelarna med Litiumbatterier. Det är en uppåtgående trend och som innovationsföretag är det vår plikt att se till att det finns bra batteriladdare till dem, säger Sören Hofgaard, försäljningschef på CTEK.

Små, lätta och starka är nyckelord för Litiumbatterier, eller LFP- och LiFePO4, batterier som de också kallas. Egenskaperna är uppskattade på en allt bredare marknad. Liksom alla batterier kräver de underhållning och laddning och ju mer avancerade de är desto högre krav ställs på laddaren. CTEK´s nya LITHIUM XS är designad för att maximera både prestanda och livslängd för LiFePO4-batterier.

− Litiumladdaren är lika avancerad i sin teknik som våra övriga laddare och lika lätt och säker att använda.”Connect and forget” är nyckelord vi eftersträvar, säger Sören.

Laddaren kopplas direkt till batteriet i fordonet och den automatiska 8-stegsladdningen startar så fort kontakten sätts i uttaget och kan startas om när som helst genom att trycka på Reset-knappen. Med laddström på upp till 5A är LITHIUM XS väldigt flexibel och laddar LiFePO4-batterier från 5 Ah till 60 Ah och kan underhållsladda batterier upp till 120 Ah.

Tillverkare av högpresterande fordon såsom racingbilar och MC men även golfbilar är några exempel som ser fördelarna med Litiumtekniken. Litiumbatterierna är underhållsfria och väger upp till 70 % mindre än ett blysyra batteri. Omvandlat i vikt blir det många kilo vilket är en väsentlig skillnad för lättviktsfordon t.ex. inom motorsport. Litiumbatterier tål även många uppladdningar (cykler) så de totala vinsterna med Litiumbatterier lockar många fordonsproducenter.

Bilia i Sisjön blir första pilotanläggning för Volvo Cars

$
0
0

Bilia i Sisjön blir inte bara världens största renodlade Volvoanläggning. Anläggningen blir också den första globala piloten för Volvo Car Groups nya formspråk för exklusiva återförsäljare.

- Det är naturligt att den första pilotanläggningen finns i Volvos hemstad Göteborg, säger Anders Gustafsson, VD Volvo Personbilar Sverige.

Ombyggnationen av Biliakoncernens anläggning i Sisjön har pågått under ett års tid. Den 29 augusti invigs världens största och mest exklusiva Volvoanläggning som pilot för Volvos nya återförsäljarkoncept. Ombyggnationen är ett samarbete mellan Biliakoncernen, Volvo Car Group och det svenska marknadsbolaget Volvo Personbilar Sverige. Investeringen i Sisjön ligger runt 60 miljoner kronor.

-Vi är både glada och stolta över att Bilia visar vårt varumärke så stort förtroende. Just nu pågår ett intensivt arbete med att skapa renodlade Volvoanläggningar världen över. Här i Sverige är Bilias ombyggnad en del av en miljardsatsning som vi genomför.

-Exklusiva Volvoåterförsäljare är våra sanna ambassadörer, säger Anders Gustafsson.

2018 räknar Volvo Personbilar med att det ska finnas 30 exklusiva återförsäljare i Sverige, och 2020 ska siffran vara uppe i 50 anläggningar.

- Vi anser att det i ett storstadsområde som Göteborg, där förutsättningarna finns, är helt rätt väg att gå – att skapa en exklusiv anläggning som bara säljer ett bilmärke. Nu kan vi vara en tydligare och mer tillgänglig helhetsleverantör för Volvokunden genom hela bilägandet, säger Per Avander, Bilias koncernchef.

– Vi har mycket goda och stabila relationer med Volvo och bedömer att vi tillsammans har stora möjligheter att infria våra ambitiösa tillväxtplaner.

Det nya globala konceptet för Volvoåterförsäljare har Volvo Car Group tagit fram tillsammans med Göteborgsföretaget Wingårdh Arkitekter AB. Konceptet kallas VRE, Volvo Retail Experience, och det bygger på exklusivitet, tillgänglighet och en tydlig exponering av produkterna. Inspiration har hämtats bland annat från exklusiva klock- och smyckeskedjor. Den övergripande filosofin är ”cool on the outside – warm on the inside”. Begreppet är en del av hela Volvo Car Groups varumärkesprofilering.

Besökarna i Sisjön möts av en sober dimglasad fasad som andas stil och exklusivitet. I fasaden finns rektangulära öppningar med klart glas där Volvomodeller visas ungefär som smycken. På anläggningens tak finns också en upplyst glasad så kallad ”smyckesbox” där en Volvobil exponeras för tydlig varumärkesidentifikation.

- Men när besökarna kommer in möts de av en öppet välkomnande varm interiör med vackra soffgrupper och en baristabar. Det ger en ombonad vardagsrumskänsla, säger Stefan Hummel, vice regiondirektör för Bilia Göteborg.

-I baristabaren kan man få en kopp kaffe och nybakat. Det adderar till den varma känslan. Det ska inte bara finnas glädje för ögat, goda dofter ökar känslan av välbefinnande, fortsätter han.

En mycket viktig faktor är personalens tillgänglighet. Säljarna har sina arbetsplatser direkt inne i bilhallen som erbjuder såväl nya Volvomodeller som begagnade. De sistnämnda enligt det nya konceptet Volvo Selekt. Och besökarna blir, så fort de kommer in genom dörrarna, omhändertagna av personal som hjälper dem till rätta.

-Personalen känner stolthet i vår nya miljö. Vi ser våra besökare som gäster snarare än kunder, säger Stefan Hummel.

I den ombyggda anläggningen finns också butiken Marknadsplats och en ”evenemangsyta” där man till exempel kan ha nybilsintroduktioner. Det finns också två konferensrum. Både befintliga kunder och utomstående företag är välkomna att hålla sin konferens på Bilia – allt i en öppen och välkomnande anda. Till anläggningen hör självklart en verkstadsdel. En betydelsefull del för att ge Volvoägarna den helhetslösning de söker för sitt bilägande.

Bilia i Sisjön säljer omkring 2 500 nya Volvobilar per år. Men för framtiden måste denna siffra öka. Bilias mål är att inom några år sälja 3 000 nya Volvobilar och 200 Volvo Selekt. Detta blir möjligt tack vare anläggningens nya exklusivitet och tillgänglighet.

-Allt känns mycket spännande. 2014 blir ett bevisandets år för oss, säger Stefan Hummel.

Bosch lanserar ny elmotor för hybrider och elbilar

$
0
0

Bosch lanserar nu en kompakt kraftfull elmotor med upp till 110 hk (80 kW) för miljövänliga hybrider och elbilar i urbana miljöer. Elmotorn är lika liten som en skolryggsäck och används med fördel i hybridfordon för att ge lägre förbrukning och i vissa fall även fyrhjulsdrift.

Bosch nya elmotor SMG 180/120 är ett kompakt kraftpaket för användning i framförallt stadsmiljö. Elmotorn väger endast 32 kilo och är betydligt mindre och lättare än traditionella förbränningsmotorer, trots den höga effekten.

– Den accelererar snabbt redan de första meterna och kan med fördel installeras i både elfordon och hybrider, säger Joachim Fetzer, som är ansvarig för elfordon och hybridsystem hos Bosch.

Motorn behöver inte vara placerad vid förbränningsmotorn och kan med fördel monteras på ett fordons bakaxel. Detta möjliggör för fordonets framaxel att drivas av förbränningsmotorn medan den bakre axeln drivs av den elektriska motorn. En sådan inställning gör att konsumenterna också får möjlighet till fyrhjulsdrift i sin hybrid. Motorn är dessutom underhållsfri och innehåller inga mekaniska slitdelar som måste kontrolleras eller bytas regelbundet. Förarna befrias även från kvav på kontroll av oljenivå och påfyllning av kylvätska.

Förare kan inom kort använda denna miljövänliga teknologi i bilar som Smart Fortwo samt Fiat 500E.

Färre kör på slitna däck visar årets däckrazzior

$
0
0

Preliminära resultat från årets däckrazzior, som nu genomförs på olika ställen runt om i Sverige, visar att andelen bilar som hade minst ett slitet däck med 3 mm eller mindre mönsterdjup var 26 procent. Detta är en klart lägre andel än vid de senaste årens däckrazzior och den lägst uppmätta andelen sedan däckrazziorna startade.

De preliminära resultaten visar också att andelen bilar med minst ett däck med olagligt mönsterdjup på under 1,6 mm var 3,4 procent och att endast tre av tio har koll på lufttrycket i däcken.

– Sedan däckrazziorna startade har andelen bilar med olagligt mönsterdjup nästan halverats och nu ser vi även en minskning i andelen bilar med slitna däck. Om fler också hade koll på lufttrycket skulle resultaten sannolikt bli ännu bättre, Gunnar Österberg, trafikpolischef, Polismyndigheten i Västerbottens län.

Däckrazzior genomförs 2013 den 26 augusti till 6 september i Dalarna, Värmland, Södermanland, Gotland, Jönköping, Västra Götaland och Kalmar. De preliminära resultaten kommer från 1 024 undersökta bilar vid däckrazzior under periodens första dagar.


Sveriges Fordonsverkstäder har fått ny styrelse

$
0
0

Onsdagen den 28 augusti var det extra årsmöte hos Training Partner i Arlandastad och då valdes en ny styrelse in i den nya föreningen SFVF. Styrelsesammansättningen är blandad från både det märkesobunda och det märkesbunda verkstäderna. Det som alla ledamöter och ordförande har gemensamt är att det har en mycket hög kunskap i verkstadsfrågor inom plåt, lack och serviceverkstad, kan ”driva” ett liten, medelstor eller stor verkstad, alla är yrkesverksamma nu och samtliga är fulla av tillförsikt för att ställa sin kunskap till föreningens förfogande och därmed se till att SFVFs medlemmar har det lite bättre.

Följande personer ingår i styrelsen samt valberedningen:

Ordförande är Mats Janson. Mats har varit verksam i Volvohandeln i större delen av sitt liv. Mats började som bilmekaniker men har arbetat som Servicemarknadschef på olika företag, Personaldirektör, Regiondirektör och mycket annat. Mats är också Diplomerad Marknadsekonom (DIHM) och arbetar idag som konsult till olika företag i bilbranschen.

Ledamöterna är följande:

Pia Ahlberg som äger och driver Bröderna Zackrissons Bilverkstad, och är MECA verkstad i Norrköping

Mats Rosengren som är Servicemarknadschef för Mekonomen BilLivet som består av 14 st verkstäder i Sverige.

Kent Johansson äger och driver en märkesbunden Peugeot verkstad i Stockholm

Uno Christoffersson äger och driver en Bosch Car Service i Kil

Rune Andersson äger Magno Göteborgs Bilskadecenter i Göteborg

Fredrik Andersson som driver Magno Göteborgs Bilskadecenter i Göteborg (suppleant)

Valberedningen består av:

Adam Gregers-Varg som äger och driver Widells Bilplåt i Västerås

Jesper Andersson Verkstadschef för BilLivet i Malmö

Christer Liljenberg Ordförande i Sveriges Bildelsgrossisters Förening

 

 

 

 

 

Plussiffror igen för bilregistreringarna

$
0
0

- Registreringarna av nya personbilar ökade med 2,6 procent i augusti. Det är andra månaden i rad med plussiffror. Årets augusti innehöll en registreringsdag mindre vilket stärker bilden av en bra augustimånad för nya personbilar. En registreringsdag mindre motsvarar cirka fem procent färre registreringar. Det är en glädjande utveckling och ytterligare ett tecken på att konjunkturen är på väg att återhämta sig, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.

- Det finns goda förutsättningar för en positiv utveckling på bilmarknaden under resten av året mot bakgrund av köpstarka hushåll, ökad optimism hos både hushåll och företag, låg inflation och låga räntor. Till detta kan läggas låga begagnatlager och att vissa återförsäljare rapporterar till och med brist på inbytesbilar, som gör att nybilsköparen får bra betalt för sin inbytesbil vilket är bra för den som funderar på att köpa ny bil. Vår prognos på 265 000 nya personbilar i år ligger fast, fortsätter Bertil Moldén.

- Nyregistreringarna av supermiljöbilar, dvs bilar med koldioxidutsläpp på högst 50 gram per km, har mer än fördubblats hittills i år jämfört med samma period förra året. Men de utgör ändå bara 0,6 procent av de totala nybilsregistreringarna. Januari-augusti förra året var deras marknadsandel 0,2 procent. Fler stimulanser typ de som man har i Norge, t.ex. parkeringsförmåner, befrielse från trängselskatt och möjlighet att köra i bussfil för elbilar/laddhybrider, skulle kunna öka andelen supermiljöbilar, säger Bertil Moldén.

- Varannan nyregistrerad miljöbil är en diesel enligt den nya skärpta miljöbilsdefinition som trädde ikraft vid årsskiftet. Med den gamla definitionen var två av tre miljöbilar dieslar. Som väntat har andelen miljöbilar sjunkit kraftigt hittills i år som en följd av den skärpta miljöbilsdefinitionen. Under de första åtta månaderna i år var en av tio nya bilar en miljöbil, jämfört med fyra av tio samma period förra året, avslutar Bertil Moldén.

Under augusti registrerades 21 616 nya personbilar, vilket är en ökning med 2,6 % jämfört med samma månad förra året. Hittills i år, januari-augusti, har registreringarna minskat med 7,2 %, vilket är helt i linje med vår prognos. Lastbilsregistreringarna totalt minskade med 4,9 % under augusti till 3 420. Hittills i år har lastbilsregistreringarna minskat med 9,7 %. Lätta lastbilar upp till 3,5 ton minskade i augusti med 3,4 % och tunga lastbilar över 16 ton minskade med 15,0 %. Hittills i år har lätta lastbilar minskat med 8,4 % och tunga lastbilar har minskat med 18,5 %.

Antalet nyregistreringar av miljöbilar under augusti uppgick till 2 336 och miljöbilsandelen till 10,8 % enligt den nya skärpta miljöbilsdefinitionen som gäller från 1 januari 2013. Antalet nyregistrerade miljöbilar i augusti förra året enligt den gamla miljöbilsdefinitionen, som gällde t.o.m. 2012, uppgick till 9 599 och miljöbilsandelen till 45,6 %. Hittills i år ligger miljöbilsandelen på 9,5 % enligt den nya definitionen, jämfört med 43,9 % samma period förra året enligt den gamla definitionen.

Antalet nyregistrerade dieselbilar minskade med 8,5 % i augusti. Andelen dieslar av de totala nybilsregistreringarna var 57,8 %. Augusti förra året var dieselandelen 64,9 %. Hittills i år ligger dieselandelen på 62,5 % jämfört med 66,8 % samma period förra året.

Nyregistreringarna av personbilar med koldioxidutsläpp högst 120 g/km ökade under augusti med 3,9 %. Andelen bilar med koldioxidutsläpp på högst 120 g/km var 42,9 % i augusti i år jämfört med 42,3 % augusti förra året. Bilar med max 140 g/km koldioxidutsläpp ökade med 10,9 %. Andelen bilar med koldioxidutsläpp på högst 140 g/km var 63,3 % i augusti i år jämfört med 58,6 % augusti förra året.

Antalet nyregistrerade supermiljöbilar, dvs bilar med koldioxidutsläpp på max 50 g/km, uppgick till 80 st i augusti i år och jan-aug i år till 996 st. Under helåret 2011 nyregistrerades 181 supermiljöbilar och under 2012 nyregistrerades 928 st, vilket innebär att det hittills, från januari 2011 t.o.m.augusti i år registrerats 2 105 supermiljöbilar.

Antalet nyregistrerade eldrivna lätta lastbilar på högst 3,5 ton uppgick till 9 st i augusti i år jämfört med 41 st i augusti förra året. Jan-aug i år registrerades 144 st eldrivna lätta lastbilar jämfört med 190 st samma period förra året.

Volkswagen Sverige-etta Passat är mest sålda bil

$
0
0

Augusti blev en mycket bra månad för Volkswagen i Sverige. Bilmärket noterade 3 474 registrerade bilar vilket leder till en förstaplats på den svenska bilmarknaden. Samtidigt tog sig Passat högst upp på topplistan av sålda bilmodeller.

Volkswagen har vuxit stadigt på den svenska bilmarknaden under de senaste åren. Sedan 2004 har man ökat sin marknadsandel från 8 procent till 15,3 procent under 2012. Och nu i augusti har man svingat sig upp till toppen av bilmarknaden.

Under augusti registrerades det in 3 474 nya Volkswagen vilket leder till en marknadsandel på 16 procent. Därmed låg man 356 bilar före tvåan.

Viktiga förklaringar till den positiva utvecklingen är en lyckad introduktion av nya Golf, som inte bara utsetts till Årets Bil utan också attraherat många kunder. Men också en fortsatt stark trend för Passat, som är Volkswagens bäst säljande bil i Sverige. Passat blev för första gången på många år etta på topplistan med 1 270 registrerade bilar i augusti, medan Golf är fyra med 992 bilar.

- Vi är förstås mycket nöjda med utvecklingen. Ett långsiktigt uthålligt arbete, starkt modellprogram och en vass återförsäljarkår är viktiga ingredienser i framgångsreceptet. Att Passat dessutom placerar sig etta är smått historiskt och visar att den verkligen är en bil anpassad för Sverige, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen i Sverige.

 

 

Läs mer om Ducati i Motor-Magasinet nr 26

Årets supersportbilmässa växer i Stockholm och Göteborg

$
0
0

I november är det dags för Gran Turismo Expo – Sveriges nya stora bilmässa, som tar publiken med på en drömresa bland världens allra finaste och snabbaste bilar. Och i år är det inte bara bilälskare runt Stockholm som kan njuta av grannlåten – det blir premiär för Gran Turismo Expo även i Göteborg, i Eriksbergshallen.

Årets bilmässa Gran Turismo Expo lovar att bli en ännu större, mer färgsprakande och premiärfylld tillställning än tidigare år, med ännu fler supersportbilar, biljubiléer och spännande Sverigepremiärer. En stor nyhet för året är att supersportbilsmässan nu också kommer till Göteborg i november.

I år kommer svenska Koenigsegg att avtäcka sin senaste version av sin extrema hyperbil på mässan, och märket firar att man har byggt mer än 100 exemplar av sin över en miljon euro dyra värstingbil.

Aston Martin har också jubileum på mässan, firar 100 år som tillverkare av exklusiva sport- och GT-vagnar. Gran Turismo visar en odyssé av märkets klassiker genom åren, och en rykande färsk premiär!

Porsche har också en god anledning att fira sin ikon 911 som fyller 50 år, och vi bjuder på en tidsresa även där med premiär för nya GT3 och Turbo som kronor på verket.

Ferrari, Bentley, McLaren och Lotus har också lovat att komma med spännande nyheter, liksom en rad andra tillverkare av premiumbilar.

Ett myller av bilklubbar kommer att bjuda på sina allra finaste klassiker, en fantastisk samling av nya och gamla racerbilar visas och som extra krydda kommer vi att få se de senaste lyxklockorna och en hel del annat som bilälskarna gillar.

Arrangörer är Gran Turismo i samarbete med Picko Troberg. Gran Turismo Expo Stockholm i Nacka Strand öppnas för inbjudna och VIP-gäster den 8 november och allmän publik den 9-10 november. Gran Turismo Expo Göteborg i Eriksbergshallen öppnas för inbjudna och VIP-gäster den 15 november, och för allmän publik den 16-17 november.

 

 

 

Ny motor i Panamera Diesel ger 300 hk

$
0
0

Med en helt ny motor med 300 hk och ett sportpaket har Porsche Panamera Diesel blivit ännu mer attraktiv lagom till årets internationella bilutställning i Frankfurt (IAA).

Panamera Diesel har en 3-liters V6-motor och effekten har ökats med 50 hk, 20 procent fler än i föregående modell. Det gör att toppfarten ökat till 259 km/tim mot 244 i förra modellen. Förutom motoreffekten har även köregenskaperna optimerats. Panamera Diesel har till exempel som standard den differentialspärr på bakaxeln med Porsche Vectoring Plus (PTV+) som tidigare varit reserverad för Panameras bensindrivna modeller. Transmission och chassi har också omarbetats. Hittills har ungefär 8 500 Panamera Diesel levererats till kund och modellen svarar för cirka 15 procent av Panameras försäljning.

Det enda som återstår från V6-motorn i förra Panamera Diesel är grundutformningen. Framförallt de rörliga delarna, som vevaxeldrivning och kolvar, är helt omgjorda och dimensionerade med målet att öka motoreffekten. Porsche kombinerar sin nya motor för första gången med en vattenkyld turbo. Den nya turbinen ger såväl större luftflöde som högre laddtryck, 3 bar mot 2,5 bar tidigare.

Förutom högre effekt, 300 hk (221 kW) vid 4 000 v/min, har vridmomentet i den nya motorn ökat med 100 Nm till 650 Nm mellan 1 750 och 2 500 v/min för ännu mer kraft i lägre farter.

Motoreffekten måste kunna överföras till hjulen på ett säkert sätt. Det är där PTV+ kommer in. Systemet innehåller en elektroniskt styrd helt variabel differentialspärr på bakaxeln och riktad bromsning av de individuell bakhjulen.

Vid lägre hastigheter gör PTV Plus bilen smidigare och styrningen mer exakt. I högre fart och när man accelererar ut ur en kurva gör systemet att bilen blir stabilare. Det innebär att Panamera Diesel nu får en släpvagnsvikt på 2 200 kg vilket gör den bättre än föregångaren på att dra till exempel hästsläp.

Den starkare turbomotorn har också gjort det möjligt att ändra utväxlingen. För att minska bränsleförbrukningen i framförallt högre hastigheter har utväxlingen höjts så att motorn i Panamera Diesel kan på lägre varvtal för en given hastighet. Med den nya motorn drar Panamera Diesel 6,4 liter per 100 km enligt NEDC, motsvarande 169 g CO2/km. Samtidigt har fyra av de åtta växlarna i Tiptronic S-växellådan fått lägre utväxling, vilket ger Panamera Diesel imponerande accelerationsresurser.

För att matcha förbättrade prestanda har krängningshämmarna fram och bak gjorts styvare vilket gett Panamera Diesel en sportigare känsla än föregångaren.

Panamera Diesel med den nya motorn ersätter den nuvarande varianten med 250 hk och kommer ut på marknaden från och med januari 2014.

Mattias Bergman utsedd till tf vd för Nevs

$
0
0

Mattias Bergman har utsetts till tf vd för National Electric Vehicle Sweden AB, (Nevs). Mattias Bergman är idag Vice President med ansvar för affärsutveckling, samhällskontakter och kommunikation. Han har en flerårig erfarenhet av internationell affärsutveckling med ledande befattningar ibland annat exportrådet (idag Business Sweden) i Kina, Japan, Korea och Malaysia. Mattias har en Master of Business Administration från Copenhagen Business School och en fil. kand. från Stockholms universitet.

– Jag är väldigt glad över att Mattias har accepterat att leda Nevs tills dess att vi har rekryterat en permanent vd. Mattias bevisade resultat av att utveckla internationella affärer är en självklar styrka. Nevs huvudägare Kai Johan Jiang fortsätter som CEO att fokusera på den strategiska utvecklingen av Nevs och dess samarbeten, säger Karl-Erling Trogen, styrelseordförande i Nevs.

– Det är med stolthet och ödmjukhet som jag tackat ja till rollen som tf vd för Nevs. Tillsammans med ledningsgruppen kommer jag att förbereda för en produktionsstart senare i år och vi kommer att fortsätta att utveckla företaget till att bli en ledande producent med fokus på elbilar, säger Mattias Bergman.

Bild på Mattias Bergman.

Foto: Stig Hedström

 


Stilbil AB utsedd till Årets Hyundaiåterförsäljare

$
0
0

Hyundai
 Bilar utser varje år Årets Hyundai-återförsäljare. Den ärofyllda titeln gick denna gång till Stilbil AB i Upplands Väsby.

Motiveringen löd: ”Stilbil har varit med Hyundai ända från starten i början av 90-talet. Och har sedan dess gjort en rejäl resa! Från att ha varit ett renodlat nybilsföretag erbjuder man idag sina kunder – som blivit många under åren – en komplett, toppmodern anläggning med bilförsäljning, lackering, service- och skadeverkstad. Med 
investeringsvilja och en stor portion framtidstro och tillika satsning på både verksamheten som personalen, har man åstadkommit en hög marknadsandel och en kundnöjdhet som är i topp för landet. Något som gäller för såväl bilförsäljning som reservdelar och tillbehör”.

-Allt detta i kombination med god lönsamhet har varit avgörande för vårt val av Årets Återförsäljare, säger Tomas Klingwall, ansvarig för ÅF-utveckling

 

Svångremmen dras åt för fordonsindustrin

$
0
0

Nyligen skrev vi om Fouriertransform, det statliga bolaget med det krångliga namnet, som har stor betydelse för att vi ska ha en livskraftig fordonsindustri. Sedan starten 2008 har bolaget investerat 895 miljoner kronor i 18 bolag, av vilka den minsta investeringen är på 10 miljoner kronor och den största på 201 miljoner kronor. Tillsammans med syndikeringspartners motsvarar den totala investeringsnivån 2,6 miljarder kronor. Allt till företag med anknytning till fordonsindustrin.

Men nu ska det bli ändring. Efter politiska diskussioner har ägaren av Fouriertransform, det vill säga den svenska staten, beslutat om en revidering av bolagsordningen.

Vid en extra bolagsstämma häromveckan fattades beslut om att ändra verksamheten. Från att det funnits en skrivning om att bolaget skulle enbart satsa på företag med anknytning till fordonsindustrin, heter det nu: ”Föremålet för bolagets verksamhet ska vara att inom fordonsindustrin och andra delar av tillverkningsindustrin och närliggande tjänstenäringar investera i eller finansiera bolag som bedriver forsknings-, utvecklings- och investeringsverksamhet som ska leda till kommersialiserbarhet samt att bedriva därmed förenlig verksamhet.”

Det kan inte tolkas på annat sätt än att nu ska Fouriertransform satsa på i princip hela den svenska industrin och tjänstenäringen. Det blir med andra ord konkurrens om pengarna i Fouriertransform:s kassa.

Vad det handlar om är att fordonsindustrin inte längre betraktas som en krisbransch på samma sätt som 2008 när staten lanserade sitt fordonspaket som bland annat innefattade Fouriertransform.

När Motor-Magasinet talar med Fouriertransform:s vd Per Nordberg tonar han ned ändringen i bolagsordningen och konstaterar att det idag finns flera sektorer inom den svenska industrin som kan ha behov av investeringar som på kommersiella grunder kan stärka den internationella konkurrenskraften.

 

 

Fouriertransform ser inte den ändrade bolagsordningen som att det nu kommer bli konkurrens om det stöd som det statliga bolaget ger. Men vi kan inte se annat än att nu släpper man fordonsindustrin i så motto att fordonsbranschrelaterade företag, till exempel utvecklingsföretag, underleverantörer med flera, nu kommer att få en mycket tuff konkurrens om statliga investeringar. Helt säkert kommer allt att ske på affärsmässiga grunder även i fortsättningen. Men att de 3 miljarder kronor som Fouriertransform haft till förfogande för investeringar i enbart fordonsrelaterade företag nu ska ”delas” med resten av den svenska industrin, kan bara betyda att det kan bli tuffare konkurrens.

Låt oss bara hoppas att fordonsindustrin inte hamnar i bakvatten igen.

Olle Holm

 

 

 

 

Volvo överlägsen i Folksams rankning av säkra bilar

$
0
0

”Hur säker är bilen?” är Folksams rankning av bilars krocksäkerhet och baseras på utfallet av verkliga olyckor. Högst betyg i årets rapport får Volvos modeller V70, S80, S60 och V60 från 2007 och framåt. Deras säkerhetsnivå är nära 60 procent högre än genomsnittsbilen samt 12 procentenheter bättre än tvåan på listan, Honda CRV 98-06.

Folksam hanterar varje år fler än 50 000 trafikskador. Detta arbete ger tillgång till en stor samlad kunskap om hur skador uppstår, hur de kan undvikas och begränsas. Vilken bil man färdas i har en avgörande betydelse för vilka konsekvenser en olycka får.

– Det är av engagemang för våra kunder och övriga bilister som vi tar fram ”Hur säker är bilen?”. Efter pris är säkerhet den viktigaste faktorn vid val av bil. Som försäkringsbolag känns det viktigt att kunna hjälpa människor med detta val, säger Anders Kullgren, trafikforskningschef hos Folksam.

I årets rapport har Folksam rankat 238 bilmodeller. I tidigare upplagor av ”Hur säker är bilen?” har det skiljt en eller två procentenheter mellan den säkraste och näst säkraste bilen. I årets rapport är Volvo V70 och dess systermodeller från 2007 och framåt hela 12 procentenheter bättre än tvåan Honda CRV 98-06. Skillnaden har aldrig varit större i någon upplaga av rapporten.

Bland småbilarna är det glädjande att flera nya modeller uppvisar en hög säkerhet. Både Hyundai I30 07-11 och Kia Ceed 07-11 hamnade mycket nära toppklassen vad gäller säkerhet. Bland de allra minsta småbilarna kan vi konstatera att flera nyare bilar uppvisar en relativt hög säkerhetsnivå, såsom Skoda Fabia 07- och Ford Fiesta 09-.

Bland de säkerhetsmässigt mindre bra bilarna återfinns Toyota Starlet 97-98, Peugeot 405 88-96, och Honda Accord 86-93. Men även bilar av senare årsmodell såsom Opel Agila 00-07 Hyundai Accent (99-06) och Ford Fiesta 96-02 uppvisar en mycket låg säkerhet.

Utvecklingen mot allt säkrare bilar fortsätter. Risken att få en skada som leder till invaliditet vid en bilkrock har nästan halverats i moderna bilar jämfört med tidigt 80-tal. Under samma tidsperiod har risken för en dödande skada minskat med cirka 85 procent. Bilarna kommer bli ännu säkrare framöver allteftersom nya effektiva säkerhetssystem som exempelvis autobroms kommer ut i allt större omfattning.

Folksam har presenterat ”Hur säker är bilen?” vartannat år sedan 1984. 2013 års rapport är den femtonde upplagan och bygger på analyser av verkliga trafikolyckor där risken att få en skada som leder till invaliditet eller död jämförts mellan olika bilmodeller. Årets rapport baseras på nationell trafikolycksdata (STRADA) där 158 000 tvåbilskollisioner som inträffat i Sverige mellan 1994 och 2013 samt 38 000 skadade bilister som uppsökt akutsjukvården mellan 2003 och 2013 analyserats. För att även kunna få med nyare bilmodeller i rapporten har underlaget kompletterats med resultat från krocktester.

 

Nytt och avancerat fyrhjulsdriftssystem

$
0
0

GKN Driveline lanserar nu GKN:s avancerade fyrhjulsdriftssystem, som är grunden till Land Rovers ”Active Driveline”. Den förbättrade Range Rover Evoque 2014 är utrustad med ett unikt fyrhjulsdriftssystem med funktionen ”disconnect”. Det nya systemet är utformat för att minska bränsleförbrukningen, med bibehållen enastående terrängprestanda med dynamisk reaktion och förbättrad framdrivningsförmåga.

GKN:s sofistikerade fyrhjulsdriftssystem reagerar på körmiljön och förarens avsikter genom att automatiskt koppla bort merparten av delarna till den roterande drivlinan, för att reducera förluster. Framdrivningsförmåga och körstabilitet optimeras av funktionen ”Active Torque Biasing” som ger en avancerad kontroll över fördelningen av vridmomentet mellan fram- och bakhjulen.

Den gemensamt utvecklade Active Driveline har uppnått en betydande reducering av förluster i drivlinan. Detta bidrar till att Range Rover Evoque 2014 totalt minskat bränsleförbrukningen med upp till 11,4 procent (beroende på modell).

GKN:s fyrhjulsdriftssystem är utrustat med GKN:s kraftöverföringsenhet (PTU), som är kopplad till växellådans diffrential och slutväxel. . Denna har en synkronisering och broms för att koppla bort drivningen redan innan hypoidväxeln PTU.

I bakre delen av systemet driver bakhjulsdriftmodulen (RDM) GKN TWINSTER® varje bakhjul individuellt via en flerskivig våtlamellkoppling. Dessa kopplingar kan koppla bort fyrhjulsdriftssystemet efter RDM.

Synkroniseringen GKN PTU och GKN TWINSTER® styrs av en dedikrad drivlinestyrenhet. Den är utformad för att kontinuerligt övervaka fordonets dynamik, och kopplar ur fyrhjulsdriften vid normal körning över 35 km/h och kopplar in fyrhjulsdriften automatiskt (inom 300 millisekunder) när det behövs.

Utöver bortkopplingsfunktionen fungerar även GKN TWINSTER® som elektronisk differential och kombinerar då momentfördelning och diffrentialbromsfunktion för ”Active torque biasing”.

Rob Rickell, Global Engineering Director hos GKN Driveline säger:

-Vi är mycket nöjda med vårt samarbete med Land Rover och med att kunna leverera GKN:s avancerade fyrhjulsdriftssystem som inkluderar bakhjulsdriftmodulen TWINSTER. Det är ett stort steg framåt inom fordonseffektivitet och dynamisk prestanda, och utgör ett nytt riktmärke i branschen för den här typen av fordon.

Utöver den innovativa Active Driveline, levererar även GKN Driveline standardfyrhjulsdrifts-systeme till Range Rover Evoque 2014. Kraftöverföringsenheter och bakhjulsdriftmoduler för båda varianterna produceras av GKN Driveline Köping, Sverige, främre drivaxlar och kardanaxlar produceras av GKN Driveline Birmingham, UK.

 

 

Rototest expanderar och har utsett ny vd

$
0
0

När exporten nu tar fart lägger tillväxtbolaget Rototest i nästa växel för expansion och börjar med att rekrytera en ny vd. Samtidigt med att bolaget tar in nya pengar från statliga venture-capital bolaget Fouriertransform så ökar nu också försäljningen. Detta har gett anledning till att bolaget nu satsar på expansion och förstärker sina resurser på marknads- och försäljningssidan. Första steget sker genom att Christian Nordberg, med gedigen bakgrund från försäljning och marknadsföring i bolag som Ericsson och Niscayah samt mindre tillväxtbolag, tar över som ny vd i företaget.

-Jag är mycket glad att kunna hälsa Christian välkommen till Rototest. I den expansiva fas som bolaget nu befinner sig i kommer han att vara en bra förstärkning av vårt team, säger Rototests styrelseordförande Christian Engström.

Exportchefsindex (EMI) från Business Sweden visade på en tilltagande optimism bland svenska exportföretag. Ett av de företag där optimismen spirar är svenska tillväxtföretaget Rototest som nu befinner sig i en expansiv fas.

Bolaget ligger väl positionerade för den globala teknikomvandling som nu sker inom fordons drivlinor. Målen är högt satta och bolaget planerar för en 50 procent ökning av personalstyrkan redan innan årsskiftet.

 

 

Viewing all 4135 articles
Browse latest View live